onsdag 1 juni 2011

verdi och shakers




Igår gick jag och Kroffe genom ett soldisigt Stockholm till KUNGLIGA OPERAN för att se och höra Verdis STIFFELIO. Vi hade fått platser på första raden i mitten och kunde i stort sett klappa dirigenten i huvudet. Det gjorde vi dock inte.
Istället satt vi som förtrollade i tre akter.

Stiffelio är en tidig opera av Verdi som blev censurerad på sin tid för att den handlar om präster och otrohet. Dock är det inte den gudfruktige prästen som är otrogen, utan hustrun. Givetvis. Och hennes far bär hennes skam på sina axlar och överväger självmord. Som tur är dödar han istället älskaren och prästen Stiffelio själv hittar kraft i Jesu ord att förlåta hustrun och allt blir bra för alla.

Kanske inte den absoluta favoritberättelse jag tagit del av. Men tack vare inramningen, skådespeleriet, sången och musiken lyckades de beröra. Under de sista minuterna när hela ensamblen och kören, klädda i vitt, i stämmor bad till gud om svar, och Stiffelio själv citerar bibeln: "Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen" fick jag gåshud hela vägen upp på huvudet.

Själva scenografin och kostymen gav tankar till spartanska kristna grupper som SHAKERS med få dekorelement, några enkla möbler och svartvita, enkla dräkter. Mycket, mycket snyggt.

2 kommentarer:

  1. Inga blodfyllda bassänger, gyllene pyramider, svärd och nazibilar alltså.

    Det låter underbart!

    SvaraRadera
  2. Nej, jag var väldigt besviken över det till en början. Men konstaterar att det ska vara antingen extra allt, eller superspartanskt!

    SvaraRadera